Megint eltelt kis idő legutóbbi bejegyzésem óta, bocsánat, valahogy nem jön az ihlet. Illetve az még csak lenne, de a képi megjelenítést célzó fotóimat nem tudtam az általam óhajtott minőségben elkészíteni. Miről is van szó, hogy ráforduljak lassan a címben jelzett dologra...
Szóval már több mint egy hónapja érdekes áru jelent meg a piacon minden felé. Egy növény, de nem is a szára felfelé, nem is a gyökere, valahol a kettő között, ahol ilyen egymásba ágyazódó levelek vannak. Eléggé bizarr módon néz ki, még akkor is, ha a rajta maradt földet, sarat kivesszük a képből. Ugyanis a levélkezdemények két élén komoly szúróeszközzel van felvértezve a növény. Jesszusom, szokta mondani ilyenkor a keresztény kultúrkörből származó ember, de itt ez nagyon idegenül hangzik.
Amikor megláttuk először nem is nagyon tudtuk elképzelni, hogy ezt valóban étkezésre árusítják-e.
Zsolt kolléga sikeresen felismerte benne a növényt, aztán rákerestünk a neten, és a helyi kolléganők is segítettek megfejteni a termék azonosságát. Az árusított cucc pedig kurd nyelven knyer, latinul acantus, magyarul pedig medveköröm.
Itt vanpár kép közelről egy darabról.
Feri kolléga visszaemlékezett építészet történeti tanulmányaira, és egyből sikeresenk összekötötte a megvásárolható, és a korinthoszi oszlopfő mintájául szolgáló növény. Merthogy ez a kettő egy és ugyan az, vagyis lehet, hogy csak közeli rokonok. Minden esetre ez adja a magyarázatot a poszt címére.
Rendben van, meg lehet ezt venni a piacon, de mit is lehet belőle készíteni? Vegyünk, majd megkérdezzük a hölgyektől.
Vettünk is, de sajna fel nem dolgozás okán az első kiló a kukában landolt.
Múlt héten tettünk egy második próbálkozást. Előtte persze már informálódtam az elkészítés módjáról.
Először persze meg kell mosni, szét kell bontani, meg kell pucolni, és a fentiekben említett, a levél oldalán lévő szúróeszközöket el kell távolítani (levágni).
Így néz ki első megmosás után:
Kis huncut, menekülni szeretne.
Aztán megpucolva már lényegesen barátságosabb, csak ehhez kellett két órát ezzel kellet töltenem.
Mikor ez megtörtént, meg kell főzni (kicsit öszedarabolva), majd zöldhagymával, esetleg/és fokhagymával együtt forró olajban még összesütni. Na ezt a receptet követtem a múlt héten is, de mint már írtam, a fotók nem lettek sikeresek, ezért a poszolás helyett inkább főztem ma is egy adagot. Az acantus fűszerezését már a főzésnél elkezdtem, merthogy sós vízben főztem. Aztán a zöldhagyma íze mellé tettem még bele rozmaringot és lestyánt a múlt héten, valamint tárkonyt tegnap.
Főzés közben:
A hagyma:
Aztán a sütés:
És a kész kaja a múlt héten,
és tegnap:
Az asztalon még látható görög barátaink/kollégáink által készített gemista a jobb felső sarokban.
Az elkészített acantusnak kellemes tavaszi íze, spárgához hasonlatos (csak mástól tudom, mert magam spárgát még nem sose ettem) zamata, állaga van. Minden esetre érdekes élmény volt, a pucolás nagyon időigényes, és azok a tüskék gyakran megbökték a kezem, szóval motanra elég az acantusból, a többit főzze meg más...
Lehet már egy ideje rebarbarát is kapni, és a mostanában érkezett görög kollégák nem igazán ismerik, gondolam jövő héten egy rebarbara főzeléket összehozok.Szóval
Folyt köv...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése