2014. április 12., szombat

Máltai szilva

Kedves Olvasóim!
Most egy érdekes gyümölcsről fogok írni, ilyet még nem láttam Magyarországon.

A latin neve Eriobotrya japonica , az olaszoknál nespola giapponese; a franciáknál Néflier du Japon, vagy bibassier. A bölcs németek japanische mispel, vagy wollmispel néven illetik; a büszke spanyolok nispero, nispero japonés, esetleg nispero del Japón néven kérik a piacon; a portugáloknál pedig ameixa amarella, vagy ameixa do Japao. Törökül Malta eriği.
A török nevét csak azért tudom, mert jó Feri kollégám még a  török időkből ismerte.
Na nem a Magyarország török megszállásának idejéből, hanem abból az időből, amikor még ott dolgozott.
Most magunk is így nevezzük.
Közben megtaláltam a magyar nevét: Japán naspolya.
Ez is mutatja, hogy mint a naspolya (Kisalföldön lasponya, mert annak legalább van valami értelme) a rózsafélék családjába tartozik. Az érési időben azonban komoly eltérés mutatkozik.
Míg Magyarországon a szezon utolsó gyümölcse, november közepén jelenik meg a piacon, és megfelelő tárolás esetén Karácsony utánig tartogatja, amit a napfényből elraktározott (egyébként személyes kedvencem...), ez a Japán naspolya a tavasz első gyümölcse. Mint ilyen nem is túl jól eltartható, mire hazaértem vele a piacról, már tele volt barna foltokkal.

Akkor nézzük közelről, hogy is néz ki:



Mérete a cseresznyénél lényegesen nagyobb, a rendes méretű kajszinál lényegesen kisebb. Mint amolyan kicsire összetöpörödött, vagy nem megfelelőre nőtt kajszi.
Színe, mint az a képeken is látható, leginkább a kajszi barackra hasonlatos. Belső húsa is ilyesmi színű.
Ízvilága? Nem túl édes, inkább savanykás, de azért a kajszi ízvilágát juttatja eszembe.
Érdekes azonban, hogy a húsának szerkezete sokkal inkább a csereszne gyümölcshúsára emlékeztet. Közel sem köti meg annyira a vizet a szövetszerkezetében, mint mondjuk a kajszi.
Szétvágva, szétharapva érdekes élmény, egy, kettő, akár három mag is lakozik benne, viszonylag nagy méretű, és elképesztően sima.

Minden esetre érdekes ízélmény, mondhatom, hogy a japán naspolya kedvelője lettem.
Szerintem viszek haza néhány magot, hátha kikel, és akkor lehet vele szórakozni, aki még kér, most jelezze, vagy halgasson a következő szezonig!
És ahogy a befejezés lenni szokott,
Folyt. köv...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése